Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​Kommunevåpen​​​​​ Følg oss på FacebookStikkord A-Å  | Turistinfo ​​​​ ​​ ​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

La lyset styre seg selv!

Publisert: 24.03.2014 08:03:18
illustrasjon av sparepære
​Lyspærer med lys- eller bevegelsessensorer
sparer strøm uten at du må huske å slå av lyset.
​Det er penger å spare hvis du er bevisst på lysbruk. Lyspærer med lyssensor kan være en god løsning.

​Vi er midt i årstiden hvor dagslengden øker mest! Det blir merkbart lysere om morgenen og kvelden – et sikrere vårtegn finnes ikke. Men hvordan kan du sikre deg mot at lyspærer rundt omkring ikke står og lyser unødvendig i dagslys – uten å løpe rundt og slå av brytere? Det finnes mange finurlige løsninger på markedet, så ved å starte en systematisk utskifting og oppgradering av lyssystemet i din bolig, kan du automatisere mye uten at det koster all verden.
 
Det enkleste er lyspærer med lyssensor. De slå seg av og på etter hvor lyst det er i omgivelsene. Kjekke å bruke på utelys som du ønsker å ha påslått når det er mørkt.
 
Lyspærer med bevegelsessensor finnes også. De slår seg på når noen beveger seg i rommet, og slår seg av etter en viss tid. Glimrende i uteboder, kjellerrom osv – og kan også brukes på gårdsplassen.
 
For de litt mer elektrikerkyndige kan det monteres lys- eller bevegelsessensorer som styrer hele eller deler av kurser. Disse kan monteres slik at f.eks. all utebelysning styres etter én lyssensor, belysning i garasjen slår seg på ved hjelp av bevegelsessensor osv. Det finnes også styringssystemer som er mer avanserte, og som åpner for at du kan gå inn på din pc eller smarttelefon og skru belysning av og på. Dette krever litt mer planlegging, installering og interesse, men er et godt alternativ å vurdere dersom du er i ferd med å planlegge nytt el-anlegg eller bygger nytt.
 
Så mulighetene finnes – men det rimeligste alternativet er tross alt (som alltid): Vær bevisst, og ta deg tid til å gå og slå av unødvendig belysning med lysbryteren!

Energiråd Innlandet leverer månedlig energisparetips til kommunene i Sør-Østerdal.

Sist oppdatert: 24.03.2014 12:13:28
 
Stor-Elvdal kommune - tlf 62 46 46 00 - postmottak@stor-elvdal.kommune.no - Postboks 85, 2481 Koppang
organisasjonsnummer 964 948 887 - kommunenummer 0430 - bankkontonummer 1850 07 20073
 
Ansvarlig redaktør: Rådmann - Nettredaktør: Tore Sandberg