Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

​​​​​​​​​​Kommunevåpen​​​​​ Følg oss på FacebookStikkord A-Å  | Turistinfo ​​​​ ​​ ​​​

AAANormalvisningKontrastvisning Nettstedkart
Norske sider
Engelske sider

Rasta sundsted gjenoppstår ved Sundfloen

Av: Janne Mellum | Publisert: 06.11.2014 12:47:30
Takplatene festes på Rasta sundstue
​Takplatene festes
De gamle bygningene fra Rasta sundsted gjenreises nå på ny tomt rett sørøst for Sundflobrua, takket være flott arbeidsinnsats fra STYRK prosjektet med Jens Henrik Mølvig som arbeidsleder.
Det har vært en omstendelig prosess å rive og flytte bygningene som var i dårlig forfatning. Mange arbeidstimer er lagt ned for at så mye som mulig av originale materialer, inventar og bygningsdeler skal kunne brukes. Onsdag 5.11 ble veggene til båtnaustet løftet på plass med kran av Boas Lindberg, og i dag, torsdag 6.11 blir takplatene festet slik at arbeidet utover vinteren kan foregå i ly for vær og vind. Fortsatt gjenstår mye arbeid, så denne delen av prosjektet planlegges klart til åpning  forsommeren 2015.
Den spennende sundferjehistorien skal gjøres synlig og tilgjengelig for publikum med informasjonstavler i bårnaustet, og etter hvert flere elementer som hørte til de gamle sundstedene. Norsk vegmuseum har gitt oss tilbud om å overta en gammel ferge og en sundbåt fra Stor-Elvdal, og kanskje det på sikt også kan la seg gjøre å gjenreise både tårn og vaier.
En trivelig rasteplass skal etableres på området, og beliggenheten gjør at det gjenreiste sundstedet enkelt kan sees og besøkes fra rasteplassen rett øst for Sundflobrua. Sundstedet blir  et fint turmål fra Koppang sentrum, og som del av turstien langs Glomma og kulturstien Gamle Kongevei.
 bålkaffe%20og%20vafler,6.11.14
Den gamle sundstua fra Rasta sies å være den eneste gjenværende originale innlandssundstua i landet, noe som har gitt anlegget status som et spesielt bevaringsverdig kulturminne. På grunn av breddeutvidelsen av rv 3 ble bevaring på opprinnelig tomt uaktuelt, men Statens Vegvesen har innvilget kommunens søknad om tilskudd på kr 250 000 for at sundstedet skal kunne gjenoppbygges.
Hedmark fylkeskommune har gitt oss kjærkomne tilskudd i form av Vassdrags- og kulturvernmidler, slik at kommunens egenandel utgjøres av medgått arbeidstid. Stor-Elvdal historielag samler bilder og opplysninger slik at sundstedhistorien fra hele kommunen kan dokumenteres for ettertiden. Hedmark Fylkeskommune har bidratt med god faglig hjelp både i forkant og underveis, og er verdifulle støttespillere for oss i Stor-Elvdal også i dette prosjektet.
Dersom noen har gamle bilder, historier, billetter eller annet fra et av de mange sundstedene våre, vil vi svært gjerne få mulighet til å kopiere og bruke disse for å gjøre utstillingen enda bedre.
Janne Mellum, virksomhetsleder service og kultur
Sist oppdatert: 29.09.2015 08:35:31
 
Stor-Elvdal kommune - tlf 62 46 46 00 - postmottak@stor-elvdal.kommune.no - Postboks 85, 2481 Koppang
organisasjonsnummer 964 948 887 - kommunenummer 0430 - bankkontonummer 1850 07 20073
 
Ansvarlig redaktør: Rådmann - Nettredaktør: Tore Sandberg