Styringsgruppa har fulgt opp intensjonene i samarbeidsavtalen, og har i perioden bestått av:
• Fra ANNO museum: Direktør Sven Inge Sunde, avdelingsdirektører fra Nord-Østerdalsmusea og Glomdalsmuseet. Museumspedagog eller andre fra administrasjonen på Glomdalsmuseet har deltatt på enkeltmøter.
• Fra Stor-Elvdal: Ordfører Even Moen og enhetsleder samfunn og kultur, Janne Mellum. Pål Sagen og Jo Øvergård har selv representert sine samlinger. Rådmann/kommunedirektør har deltatt ved anledning.
• Museumspedagog Laila Bækkevold har hatt hovedansvar for driften av Nystu Trønnes i perioden, med god hjelp av lokale sommerguider og Janne Mellum som kommunens kontaktperson.
De to private museene har selv hatt dialogen med henholdsvis Nord-Østerdalsmusea og Glomdalsmuseet.
Nystu har i sesongene 2021, 2022 og 2023 testet ut litt ulike konsept, men programmet har vært nokså likt det som har vært gjennomført tidligere. Engasjerte og flinke sommerguider har gjort en fin jobb både med omvisning, servering og klargjøring av bygningene, og har i tillegg også stått for musikalske innslag og egne konserter.
Antall åpne dager med omvisning har variert gjennom de tre årene, med omvisning, enkelte forhåndsbestilte gruppebesøk og konserter/foredrag der museet i praksis har fungert som en kultur- og konsertarena.
Det har vært en dag med opplegg for skoleelever i 2022 og 2023. Utover dette har det vært lite aktivitet på museet utover det faste årlige 17.maiarrangementet i regi av en frivillig komite.
Samarbeidet har vært positivt og lærerikt, men har vært preget av for lite tid og ressurser til å oppnå ønsket resultat i løpet av en såpass begrenset periode.
Selv med profesjonell driver har besøkstallene på Nystu Trønnes falt, og kostnadene ble langt større enn inntektene.
En har i liten grad tiltrukket nye besøkende, men i likhet med tidligere år samlet en relativt liten gruppe allerede kultur- og lokalhistorisk interesserte mennesker.
Det er i hovedsak annonserte arrangementer som har trukket publikum, ikke rene museumsdager.
Erfaringen er derfor fremdeles at det er stor avstand mellom politiske ønsker og visjoner for Nystu Trønnes og den oppslutningen tilbudet har i praksis.
Følgende oppsett viser antall dager med publikumstilbud på Nystu og antall registrerte besøkende i avtaleperioden:
For ANNO`s ansatte har det vært krevende å ha administrativt og praktisk ansvar Nystu 90 km fra Elverum. Ansettelse og oppfølging av sommerguider og kom på toppen av et allerede stort arbeidspress i ANNO Glomdalsmuseet.
Stor-Elvdal kommune har hatt alle oppgaver som anleggseier, som plenklipping og stell av utearealet, vaktmestertjenester og tilsyn gjennom hele året. Kontakten og oppfølging av ANNO's museumspedagog og ledelse, lokale brukere av anlegget utenom sesongen og samarbeidspartnerne Norsk kultursenter og Sollia militærhistoriske museum har selvsagt også forutsatt tidsbruk som i liten grad er synliggjort.
Konklusjonen er at de involverte har hatt flere oppgaver enn det var ressurser til, og at anlegget på Nystu Trønnes ikke er av en slik beskaffenhet at en har tiltrukket seg nye eller flere besøkende.
Vedlikehold av bygninger og digitalisering av museumssamlingen.
Igangsetting av vedlikeholdsprosjekter og digitalisering av samlingene ble ikke prioritert i perioden av ressursmessige årsaker hos ANNO. Dette var et av argumentene for å inngå samarbeid med ANNO som kan søke tilskudd ikke er tilgjengelige for kommunale søkere. Digitalisering av gjenstander og samlinger var også høyt prioritert, men ble skjøvet fram i tid og ikke påbegynt i avtaleperioden (Vedlegg 6 og 7).
Bygningenes tilstand vurderes ikke som kritisk, men kostnadsoverslag fra Bygningsvernhuset fra 2020 anslår at selv nødvendige tiltak vil komme på minst kr 1100 000 Kostnadsøkning og ytterligere forfall i perioden må iberegnes (Vedlegg 8).
Ved et etablert varig samarbeid mellom ANNO og SEK ville slike oppgaver bli prioritert høyere, men erfaringen er at selv et stort fagmiljø som ANNO har knappe ressurser og et konstant økende behov for vedlikehold, katalogisering og digitalisering av egne anlegg og samlinger.
Årlige kostnader på kr 150 000 pr år opphørte da samarbeidet med ANNO ble avsluttet 31.12.23, men faste kostnader til forsikring, alarm, strøm, tilsyn og vedlikehold vil løpe, og sannsynligvis også øke så lenge kommunen eier anlegget.