Koronavirus

11.06.2021 - Stor-Elvdal kommune følger nå nasjonale anbefalinger med unntak av skole som driftes på gult nivå fram til ferien.

Interkommunal Koronatelefon vil ikke være i drift i perioden uke 25 – 32. Trykk på lenke nedenfor.

Alt om siste nytt, testing og vaksinering Nasjonale tiltak

Viktig melding til husstander tilkoblet Koppang vannverk!

Det er påvist intestinale enterokokker i drikkevannet fra Koppang vannverk. Vi anbefaler å koke drikkevannet inntil dere mottar ny beskjed. Les mer her.

Råd ved kokepåbud/kokevarsel

Sett grenser for ungdommen

Våren er høysesong for ungdomsfester, og mange prøver alkohol for første gang i disse dager. Ifølge en fersk undersøkelse Ipsos har gjennomført på vegne av alkovettorganisasjonen Av-og-til, opplever 12 prosent i Stor-Elvdal kommune at man har mer kontroll på drikking blant ungdom om man sender med alkohol hjemmefra. Det ligger litt under det nasjonale tallet, som er 18 prosent.

Stor-Elvdal kommune oppfordrer foreldre til å ikke sende med ungdommen sin alkohol på fest.

Vil ta livet av myten

Evy Hofseth Hirkjølen, ruskonsulent i Stor-Elvdal kommune, er glad for at de aller fleste foreldre i Stor-Elvdal stort sett ikke sender med ungdommen sin alkohol på fest, men bekymrer seg for dem som gjør det.

At det er en god idé å sende med ungdom alkohol på fest, er en myte vi må ta livet av.

Hirkjølen kan fortelle at alkohol man får med hjemmefra ofte drikkes i tillegg til det mindreårige får tak i andre steder.

Ungdomsfylla er farlig

Når ungdom under 18 år drikker alkohol, øker det risikoen for en rekke alvorlige hendelser. Vold, ulykker, sex man angrer på og deling av bilder i sosiale medier er noen eksempler på hva som kan skje på ungdomsfester.

Hirkjølen oppfordrer foreldre til å sette seg ned med ungdommen sin for å lage felles regler for alkohol.

Foreldre er viktige veiledere og grensesettere gjennom ungdomstiden. Derfor må de tørre å stille tydelige krav og ha forventninger til ungdommen. I familier hvor man har klare regler for bruk av alkohol, drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.

Samarbeider om alkoholforebygging

Stor-Elvdal kommune er en Av-og-til kommune. Det betyr at kommunen samarbeider med alkovettorganisasjonen Av-og-til om lokal alkoholforebygging.

Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i Av-og-til mener det er viktig at foreldre setter grenser for ungdommen sin.

Når ungdom får med alkohol fra foreldrene sine, får de også en aksept for at det er greit at de drikker alkohol. Du som er mamma eller pappa bør være en unnskyldning for å takke nei til alkohol, ikke et påskudd for at tenåringen kan drikke mer.

Hun minner om at det er straffbart å gi alkohol til mindreårige:

- Om du gir alkohol til ungdom under 18 år, er du også medansvarlig for det som eventuelt kan skje etterpå.

Evy Hofseth Hirkjølen
Vernepleier og ruskonsulent