Viltpåkjørsel - Hva gjør du om uhellet er ute?

Vet du hva du kan gjøre for å minske risikoen for viltpåkjørsler? Og hva du skal gjøre dersom uhellet er ute? I en ny animasjonsfilm har elgen Hans gode råd til bilister som kjører på hjortevilt. Se video nederst i saken.

Desember, januar og februar er månedene med flest viltpåkjørsler, og Innlandet topper fylkesstatistikken. Derfor har Innlandet fylkeskommune, Trygg Trafikk og Vilt og trafikk laget en animasjonsfilm om viltpåkjørsler. 

Vær ekstra aktsom

– Vi er nå inne i hovedsesongen for viltpåkjørsler der hjorteviltet trekker ned i lavlandet, sier rådgiver Mari Garmo Jacobsen på seksjon for Klima, miljø og naturmangfold i Innlandet fylkeskommune.

– Desember, januar og februar er hovedsesongen for viltpåkjørsler, sier Mari Jacobsen Garmo.Privat– I lavlandet er det mindre snømengder, og dyrene oppsøker saltede veger for å slikke salt. I tillegg er det mørkt store deler av døgnet, noe som gjør det ekstra vanskelig for bilistene å se dyrene når de skal krysse veien.

I denne perioden er det ekstra viktig at man følger med på vegen og kantsonene og senker farten.

Det er også viktig å melde ifra så raskt som mulig dersom ulykken inntreffer.

Ha et viltbånd i bilen

Hjortevilt går sjelden alene om vinteren, derfor bør man være oppmerksom på at det kan komme flere dyr etter hverandre.

Det er lurt å ha et viltbånd i bilen, i tilfelle man må merke ulykkesstedet slik at politi og letemannskap kan se hvor ulykken inntraff. Et slikt viltbånd kan hentes i resepsjonen til Innlandet fylkeskommune.

Det er også viktig å bli på ulykkesstedet til politi eller viltnemnd kommer, uavhengig av om man har fått merket ulykkesstedet eller ikke.

Slik reduserer du risikoen for viltpåkjørsler:

  • Beveg blikket.
  • Kjør litt saktere.

Dette gjør du om uhellet er ute:

  • Sikre ulykkesstedet og merk med viltbånd.
  • Ring 02800 og gi beskjed.

 

 

Til toppen