Alle tiders Kaupangrmart'n

Av: Janne Mellum | Publisert: 23.07.2014 11:20:28
Tidenes godvær og en ekstra trivelig og vellykket mart'nsuke som fortjener en oppsummering slik at vi kan huske disse solfylte, aktive og flotte dagene riktig lenge utover vinteren!
Blide folk ruslet rundt i Storgata, koste seg med kortreist og velsmakende godbiter på de mange spisestedene – og la igjen penger både i Martnsbodene og i forbindelse med alle arrangementene som foregikk fra onsdag ettermiddag og til og med museumsdagen på søndag.
Det meldes om rekordstort besøk, noe som viser at Martn trekker både fastboende, hytteeiere, feriegjester og utflyttere som passer på å legge «hjemturen» nettopp til denne uka i juli.
Første høydepunkt er Martnsåpningen med utdeling av årets ildsjelpris som i år gikk til Oddbjørn (Tuss) Eggen for mangeårig innsats som frivillig innen fotball, speider,n og i en årrekke som ankerpunkt på Tarzan (Stor-Elvdal treningssenter) hans inkluderende og humørfylte væremåte får alle til å føle seg velkommen. Treningssenteret er fast samlingssted for mange tenåringer, asylsøkere, innomslengere og faste brukere i alle aldre og fasonger. Stor-Elvdølene viste også i år at vi setter stor pris på å få være stolte av de mange enkeltpersonene som bidrar litt ekstra i fellesskapet.
Idrettsprisen gikk i år til Emma Murvold som i løpet av sine 17 år har stått på pallen med premier innen både ski og friidrett utallige ganger.
Det lokale markedet har etter hvert blitt et kjærkomment stoppested for mange av oss, med en rekke dyktige produsenter som sørger for at både mager og handleposer blir velfylte. Martnskomiteen med Gustu i spissen har igjen gjort en utmerket jobb, og fortjener stor takk for innsatsen. Etter at kveldsarrangementene fra i år er overlatt til private aktører i bransjen slipper de frivillige i komiteen den ekstra belastningen med lange natteskift og bekymringer for store underskudd i forbindelse med både kostnads- og arbeidskrevende fester.
Moratråkket hadde i år utvidet løypa til 51 km, og raskest av de 162 deltakerne ble i år Anders Fiskvik med tiden 1.40.48. Lill Hege Bjørklund var med tiden 2.00.00 raskeste dame. Uansett ekstra trivelig når en rytter med Stor-Elvdal sykkelklubb’s egen drakt sykler over mål, og også i år var mange lokale sprekinger på deltakerlista. Litt ekstra stolte er vi nok over 17-årige Maiken Min Midtskogen som er aktiv deltaker i det meste som skjer. Fjorårets idrettsprisvinner viste at hun i tillegg til å være en talentfull fotballspiller og skiløper også sykler fra de fleste! Moråtråkket har for øvrig egen hjemmeside med fullstendig resultatliste.
Samarbeidet med de nye eierne på Stor-Elvdal hotell har vært svært positivt, og har gitt Martn et nytt løft. Igjen er det stor aktivitet inne på det vakre tunet med verneverdige bygninger, og Pål Sagen kunne ønske interessert velkommen til nyåpning med høytidelig avduking av et originalt eksemplar av Harald Sohlberg’s  trykk av «Vinternatt i Rondane» og et overdådig utvalg av canapeer. Dette lover godt!
Bilutstillingen med Kim Arne Fjeld i spissen hadde også rekordoppslutning med hele 87 utstilte kjøretøy, og en storfornøyd komite fikk dermed god uttelling for innsatsen.
Kommunen og kulturkontoret hadde egne arrangementer som en del av martnsprogrammet både onsdag, torsdag, fredag og søndag. Best besøkt var selvsagt «Kommunale vafler» utenfor kommunehuset torsdag formiddag, men også kulturminnevandring med professor Arne W Espelund onsdag og torsdag, torsdagskonsert med Erik Lukashagen og Arbeidslaget , martnskinoene fredag og museumssøndag på Nystu med Bygdekvinnenes mjølkematutstilling og teaterforestillingen «Tordenskiold» med Jonas Kippersund  var godt besøkt. Bibliotekets boksalg ga en mulighet til å fylle ledige plasser i bokhylla.
KaupangrMartn’s visjon er å skape trivsel og samholdsfølelse for oss fastboende, økt attraksjonsverdi overfor besøkende – og inntekter både til næringsdrivende og de mange lag og foreninger vi har i bygda. Stor-Elvdal kommune prioriterer å legge en betydelig del av årlige tildelte kulturmidler nettopp til Kaupangrmartn. God gjennomføring, bred deltakelse fra frivillige og næringsdrivende og ikke minst høy kvalitet på arrangementene er derfor avgjørende.
For å få til dette er vi avhengig av at et stort antall frivillige bidrar med ubetalt arbeid enten som støttespillere i større arrangement som Moratråkket, eller i egne aktiviteter som for eksempel , martnstafetten, martnsfrokost, museumsdag, bilutstilling, fiskens dag, bodsalg osv. Alt får ikke plass her, og poenget er først og fremst å takke de alle frivillige i Stor-Elvdal både for innsatsen under årets Martn og resten av året.
Fortsatt god sommer og velfortjente fridager ønskes dere alle!
Hilsen Janne Mellum, kultursjef
Sist oppdatert: 12.08.2014 09:15:10