Dette er planene for nytt sentrumsbygg

Av: Tore Sandberg | Publisert: 21.09.2018 09:22:58
Sentrumsbygg%20møtesamling%20ute

Samling ute ved tomta etter pressekonferansen. Fra v hotelleier Pål Sagen, fylkesråd Thomas Breen, samfunns- og næringsutvikler Bjørn Vegard Øiungen, varaordfører Linda Otnes Henriksen, biblioteksjef Eva Brit Nårstad, kulturskolerektor Kari Schulstad Wasa og økonomisjef Ann-Helen Rustad.

Hvis alt går etter planen vil et nytt sentrumsbygg på Koppang med bibliotek, besøkssenter, kunsthall og hotellrom stå ferdig i juli 2020.

​Som kjent er det gamle bygget, der Stor-Elvdal statlige mottak sist hadde tilhold, revet. Planen er at Friskhjem AS skal sette opp et helt nytt 3. etasjers bygg på tomta som kommunen eier og da vil feste bort.
Den foreløpige skissen for fasaden er utarbeidet av arkitektene Anderssen-Fremming AS.

FriskHjemaIllustrasjon%208-page-001

Opprinnelig var planen å bygge leiligheter, men interessen var laber og etterhvert ble konseptet endret. Stor-Elvdal hotell har behov for flere rom og i stedet for å bygge på selve hotellet ønsker hotelleier Pål Sagen å investere i ni leiligheter i det nye sentrumsbygget, noe som vil kunne gi inntil 23 hotellrom fordelt på 2. og 3. etasje.

Bibliotek og kunsthall med flerbruksmuligheter

Kommunen trenger et nytt bibliotek, og ved å gå inn som leietaker i 1. etasje (ca 180 kvm) kan det bli både bibliotek, besøkssenter, kunsthall/konsertlokale og plass for en VR-kube for virtual reality-prosjekter.

Stor-Elvdal Bibliotek ønsker i tillegg til tradisjonelle bibliotektjenester å ha fokus på digitale tjenester. Biblioteket vil også være en drivkraft i å formidle kunnskap om digitale verktøy. Eksempler på dette kan være 3-d printing, kodeklubb for barn, maker space, Virtual Reality Teknologi m.m. Det vil også tilrettelegges for boklanseringer, besøk av forfattere og foredragsholdere, faglige seminarer, lesestunder med mer.

1.etg i bygget gir også muligheter for å bli innredet med forskjellige soner og sittegrupper hvor det legges opp til sosiale møter, konserter og arrangementer som kjennetegner et moderne besøkssenter.

Attraktivitet både for fastboende og turister

Samfunns- og næringsutvikler i Stor-Elvdal kommune, Bjørn Vegard Øiungen og hotelleier Pål Sagen presenterte planene for det nye sentrumsbygget under en pressekonferanse på Koppang torsdag 20.09.18.

Øiungen framhever at bygget er et viktig bidrag blant annet for å øke besøks- og boattraktiviteten i Stor-Elvdal. Et besøkssenter vil også være viktig med tanke på turistsatsingen i kommunen og distriktet forøvrig.

Foreløpig kostnadsoverslag for bygget er 60 millioner kroner. Stor-Elvdal hotell ved Pål Sagen investerer anslagsvis 16 millioner kroner i bygget. Sagen sier det er helt avgjørende for hotellet og museumsdelen Norsk Kultursenter at overnattingskapasiteten blir økt. Han ser også store muligheter med kunsthallen, som også vil kunne brukes av andre aktører, som for eksempel kulturskolen.

Både fylkeskommunen og Innovasjon Norge er positive til byggeprosjektet. Fylkesråd Thomas Breen (Ap) ser et slik flerbruksbygg med besøkssenter på Koppang som et viktig bidrag til å øke turiststrømmen mellom øst-vest. Fylkeskommunen går inn med en million kroner i støtte.

Det er fortsatt noen brikker som må på plass før planene blir realisert. Hvis alt går etter  framdriftsplanen som er skissert vil det bli byggestart våren 2019 med ferdigstillelse i juli 2020.

Kommunestyret i Stor-Elvdal skal behandle saken med konsept og leieavtale i sitt neste møte onsdag 26. september. Du kan lese saksframlegget her.

Sist oppdatert: 21.09.2018 14:24:39