Drikkevannet på Evenstad må fortsatt kokes

Av: Bjørg Skogsrud | Publisert: 02.11.2015 10:01:06

Det er fortsatt koliforme bakterier i drikkevannet på Evenstad. Per i dag vet vi ikke når det kan friskmeldes, men vi er redd det vil trekke ut i tid.

Litt om vannverket

Vannverket på Evenstad er bygd opp av to inntakskummer som fører vannet til et basseng. Disse inntakskummene ligger ca. 200-300 meter i fra hverandre og det er påvist koliforme bakterier i begge. Det er det som gjør det vanskelig. Vi har kloret begge inntakskummene i tilfelle det skulle være noe lokalt i kummene, men det har ikke hjulpet.

De siste ukene har vi tatt vannprøver en gang i uka og det vises ingen tegn til endring - tatt i betraktning av prøvetakingsforholdene ikke er optimale.
Vår teori er at det er en kortslutning mellom grunnvannet og overflatevannet, og at bakteriene tilføres via overflatevannet. Denne kortslutningen er umulig å finne.
Nå må vi enten vente til bakteriene forsvinner, se på mulighetene for å rehabilitere eksisterende vannverk eller bygge et nytt. Det engasjeres en konsulent som skal se på mulighetene for oss.

Vi beklager ulempene dette medfører for alle abonnentene.

Litt om koliforme bakterier.

Det finnes flere forskjellige koliforme bakterier - den mest kjente er e.coli. Det er ikke påvist e.coli i drikkevannet på Evenstad.
Koliforme bakterier kan være tarmbakterier (bl.a. e.coli), eller bakterier fra planterester som brytes ned. Det er ikke alle slike bakteriene som er farlig, men i drikkevannsforskriften er det nulltoleranse for slike bakterier. De skal ikke forekomme i drikkevann.
Ved analysering av vannprøver klarer man å identifisere e.coli, men man klarer ikke å skille de andre «farlige» og «ikke-farlige» koliforme bakteriene i fra hverandre.

Sist oppdatert: 02.11.2015 13:51:28