Glade for ny skoleklasse

Av: Tore Sandberg | Publisert: 08.09.2016 08:17:51
Ny klasse ved Midt-Østerdal videregående

​Første skoledag. F.v. Pimpajee W. Skånøy (Thailand/Atna), rektor Hanne Didriksen, Rosa Nydia Rosero (Colombia/Øvre Rendal), Freaghi Keali Astbha (Eritrea/Koppang), Zakia Malinjeb (Somalia/Alvdal), ordfører Terje Hoffstad, rådgiver Siren Valvatne, Aster Hailemichael Berhane (Eritrea/Koppang), Ikraan Nuur (Somalia/Koppang) og Salsa Saed (Syria/Øvre Rendal). Foto: Møvgs

​Denne uka startet ei helt ny klasse opp ved Midt-Østerdal videregående skole, avd. Koppang. Ordfører Terje Hoffstad er glad for det nye tilbudet, og det er også elevene.

​–  Jeg er glad for å se dere her. Den utdanningen dere har begynt på er svært viktig for en kommune som Stor-Elvdal, sa ordføreren, da han kom til første skoledag.

Han siktet både til behovet for flere fagfolk i helsesektoren, samtidig som elevgrunnlaget til skolen styrkes.

–  Og jeg er veldig glad for at jeg har fått denne muligheten, svarte Frezghi Krefali Atsbha fra Eritrea.

Atsbha er fra Eritrea, bor på Kopang, og er eneste gutt blant de åtte elevene som går i klassen. Felles for elevene er at de ikke har såkalt ungdomsrett, og dermed stiller bakerst i køen for å få skoleplass, de har voksenrett. Elevene i klassa kommer fra Thailand, Somalia, Eritrea og Colombia.

Ved skolestart viste det seg at det var stor interesse for å begynne ved skolen, blant annet ved at tidligere elever har anbefalt skolen til venner og bekjente.  Skoleledelsen og de ansatte snudde seg rundt og fikk lov til å opprette en ekstra klasse med elever bosatt på Koppang og i Rendalen. Zakia Moalinjaeb, opprinnelig fra Somalia, pendler fra Alvdal. Hun ble anbefalt Midt-Østerdal videregående skole av andre som har gått her.

– Det er gjort en kjempejobb av de ansatte for å få til tilbudet, påpeker rektor Hanne Didriksen.

Det er første gang at Midt-Østerdal videregående skole har to klasser på trinn 1 helse og omsorgsfag. Men klassene vil også ha felles undervisning i mange fag.

Ordføreren mener opprettelsen av den nye klassa er viktig av flere grunner. Det handler om integrering, og det handler om skoleutvikling. Stor-Elvdal har også en aldrende befolkning, og det ventes økt behov for helsepersonell i årene som kommer. Samtidig påpeker ordføreren at Stor-Elvdal kommune satser på lærlingkontrakter til de som tar helseutdanning i videregående skole. Kommunen er faktisk en av de beste i landet på dette området.

– Vi har bruk for dere, og dere har bruk for oss, sa ordføreren.

Elevene er motiverte. De gleder seg til å ta fatt på utdanningen. I løpet av året skal de ut i praksis for å prøve seg i arbeidslivet. Da er sykehjem og barnehager aktuelle arbeidsplasser.

Rektor Hanne Didriksen spurte ordføreren om muligheten til å få praksisplass.

– Den er god. Våre virksomheter er positive til slikt samarbeid, svarte ordføreren.

Rådgiver Siren Valvatne hadde innføringstime med elevene den første dagen. Det er mye informasjon som skal fordøyes og lærere. Siden elevene har bakgrunn fra andre land er naturligvis språket en utfordring. Eller som rådgiveren understrekert på tavla: Det er forskjell på "kyss" og "skyss"…

Sist oppdatert: 08.09.2016 08:22:25