Husk å bytte batteri i røykvarsleren

Av: Tore Sandberg | Publisert: 29.11.2018 08:29:50
illustrasjon%20batterivarsler

​Sørg for å ha røykvarslere som fungerer!

I perioden 2000 til 2017 var det 3.235 bygningsbranner i fylket. De mest brannfarlige var januar med 430 branner og februar med 344.

Pressemelding fra Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS - Aksjon boligbrann 2018

41 har omkommet i brann i Hedmark siden år 2000. Så langt i år er det ingen. Brannsikkerhet i hjemmet er ekstra viktig i julemåneden.

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri 1. desember, som er Røykvarslerdagen, sier Knut Bjørnseth avd.leder forebyggende avdeling i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen IKS .

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Koble røykvarslerne sammen
- Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Bjørnseth.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

40 000 boligkontroller

Cirka 40 000 husstander over hele landet får 4. - 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og elsikkerheten i boligen.

- Det er en enkel kontroll av brannsikkerheten, med veiledning og informasjon. For beboerne er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, sier Bjørnseth.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Kontaktpersoner brannvesenet lokalt.

Knut Bjørnseth, avd.leder.                                  tlf. 924 99 011

Anders Øverby, branninspektør.                      tlf. 985 40 763
Terje Haugland, branninspektør.                      tlf.908 11 598

Kontaktpersoner elsikkerhet Norge AS  lokalt.

Ola Rasch                                                                   tlf.959 81 517

Terje Roar Brænd                                                   tlf.959 81 536

Sist oppdatert: 29.11.2018 08:45:26