Koking av drikkevann på Evenstad

Av: Janne Mellum | Publisert: 26.09.2015 18:50:00
Det ble i dag lørdag 26. september påvist koliforme bakterier i drikkevannet på Evenstad, og derfor innføres det påbud om koking av drikkevannet for alle abonnenter tilknyttet det kommunale vannverket.

Vannet må kokes inntil det foreligger ny beskjed. Koliforme bakterier kan stamme fra tarminnhold, men kan også forekomme i råtnende plantematerialer, dvs. naturlige jordbakterier.
Det er sendt ut SMS- og talemelding til beboere på Evenstad og det er langt ut melding på Facebook.
Det vil bli tatt nye vannprøver på mandag, og det vil legges ut informasjon på kommunens hjemmeside fortløpende.

Nedenfor finner du informasjon fra folkehelseinstituttet om hva du skal gjøre når det varsles at vannet må kokes.
Vannverket varsler når drikkevannet er usikkert
Du vil bli varslet dersom vannverket eller myndighetene mener at vannkvaliteten er usikker. Det skjer hvis vannverket frykter at vannet kan inneholde helsefarlige mikroorganismer, og at vannet derfor kan gi sykdom. Koking dreper mikroorganismer som virus, bakterier og parasitter. Vannet bør fosskoke et minutt (se bilde). En vannkoker vil normalt bringe vannet til fosskoking før den slår seg av, og det er tilstrekkelig. Ved bruk av mikrobølgeovn må en forsikre seg om at vannet fosskoker. Et alternativ til kokt vann kan være flaskevann.
Alt vann som drikkes må være kokt

Bruk dessuten kokt vann til:

• All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 °C
  • Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises
  • Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd. Andre typer kaffemaskiner bør sjekkes med forhandler
  • Isbiter
  • Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes
  • Tannpuss

Ukokt vann kan brukes til:

• Koking av mat
  • Håndvask. Hendene vaskes med såpe, skylles og tørkes etterpå
  • Dusjing og karbad. Pass på ikke å svelge vann. Ha særlig kontroll med små barn