Ordførerens betraktninger etter ett år

Av: Tore Sandberg | Publisert: 01.11.2016 10:37:27

Terje Hoffstad har passert sitt første år ​som ordfører i Stor-Elvdal. Les hans betraktninger om ståa og framtiden til kommunen vår.

"Ordfører i ett år

Jeg synes knapt jeg har fått satt meg til rette i ordførerstolen, men det har allerede gått et år. Føler meg heldig som har fått tillit til å være ordfører for fire år, i en så fin kommune som Stor-Elvdal.Utfordringen nå er å gjøre seg den tilliten verdig, og få gjort det som forventes - og ikke minst det jeg selv forventer å få gjennomført. Etter å ha vært aktiv fylkespolitiker i noen år, så  har jeg og fått flere tillitsverv i hele fylket. Det skaper noen utfordringer med noen møtekollisjoner og noe tidspress, men det gir mye kunnskap, erfaring og et rikt kontaktnett tilbake. Jeg mener det er svært nyttig i vervet som ordfører

Med bakgrunn som selvstendig næringsdrivende kan jeg ofte føle på utålmodigheten for å få vedtatt, gjort endringer og gjennomført vedtak. Jeg ser og at mange andre er like utålmodig, men samtidig ser jeg at alle ønsker en god demokratisk behandling av sakene som betyr noe for en selv. Selv ønsker jeg å beholde utålmodigheten for å få gjennomført det jeg brenner for, men håper også jeg klarer å gjøre det på en måte som gjør at alle blir hørt. Nå er det å bli hørt ikke alltid det samme som det å få ting som en ønsker. Det å være ordfører medfører at en må ta noen valg, og da kan en nødvendigvis ikke  gjøre alle til lags.

Det er mange opp og nedturer som ordfører. Jeg har et stort ønske om at vi skal bli mer attraktive for næringslivsaktører, og for tilflyttere - og like viktig at de som bor her ønsker å bli værende. Da er det ikke hyggelig å se at innbyggertallet fortsetter å gå nedover. Det medfører igjen at kommunen hele tiden må tilpasse bemanningen. Jeg håper og tror at vi skal klare å snu den trenden, og at vi skal være stolte av kommunen vår.

Nå tror jeg at en kan ha et godt liv i Stor-Elvdal selv om vi skulle bli noen færre. Et eksempel er Engerdal ( litt større areal enn oss) som er litt over halvparten så mange innbyggere, men allikevel leverer mye gode tjenester.

Vår største utfordring nå er å beholde Midt-Østerdal videregående skole, og være med på å skape godt grunnlag for skolens framtid. Den saken har vært øverst på dagsorden hele dette året, og vil nok være det ut perioden.

Det har vært en stor nedtur å miste asylmottakene. De har gitt oss gode arbeidsplasser, positive ringvirkninger for næringslivet og en berikelse i lokalsamfunnet. Jeg ser at dette vil vi merke i lang tid fremover, og det er store utfordringer med å finne alternative arbeidsplasser.

Det er også tungt som ordfører, og se at vi må gå til nedbemanning i egen organisasjon. Jeg føler sterkt med de som blir rammet, og håper vi kan foreta nedbemanningen så lite smertefullt som mulig.

Når det gjelder høyskoleavdelingen på Evenstad så kommer oppturene til stadighet. Det er hele tiden en vekst i ansatte, og det er stor byggeaktivitet. Campus Evenstad fortsetter å bli mer og mer synlig og anerkjent innen for sitt område - både i Norge og internasjonalt. Jeg har stort håp om at den utviklingen vil fortsette, og da særlig med større fokus på bioøkonomien.

Sentrumsutvikling tror jeg vi skal klare å få utrettet en del på i denne perioden. Det jobbes med ulike prosjekt, men det er for tidlig å si hva som lar seg gjennomføre. Jeg mener det vil kunne gi Koppang et stort løft. Det vil igjen kunne medføre økt bruk av sentrum fra alle fritidsbrukene i region. Blir Koppang styrket, så vil igjen det gjøre hele kommunen sterkere.

Storelgen er noe av det som har vært mest moro og spennende å jobbe med. Jeg håper og tror at vi sammen kan få til mye rundt en felles profilering, og  god omdømmebygging av Stor-Elvdal.

Dette er da noen av hovedområdene jeg har vært opptatt av det første året. Jeg håper dere alle ønsker å være med på å utvikle Stor-Elvdal. Har du spørsmål, ønsker  og synspunkt er det bare å ta kontakt.

Terje Hoffstad

Ordfører