Tid for å måle radon

Av: Bjørg Skogsrud | Publisert: 08.10.2019 14:01:18

​​​Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler alle å måle radon i hjemmet sitt. Leier du ut, skal du kunne dokumentere radonnivå.

Tid for å måle radon

Det finnes radon i berggrunnen de fleste steder i Norge, men mengden varierer fra sted til sted, og fra hus til hus. For å finne ut om du har radon i boligen må du måle. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler alle å måle radon i hjemmet sitt.

Målingen skal utføres i vinterhalvåret, mellom 15. oktober og 15. april, og over en tidsperiode på minst to måneder. Det er flere firma som selger radonmålinger. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet anbefaler at du stiller noen kontrollspørsmål før du bestiller.

Kontrollspørsmål:

• Tilbyr dere radonmålinger som følger DSAs måleprosedyrer for radon i boliger?
  • Tilbyr dere radonmålinger over minst to måneder?
  • Følger det med veiledning for hvordan måleutstyret skal utplasseres i huset?
  • Selger dere radonmålere og måletjenester som er kalibrerte?
  • Benytter dere et akkreditert målelaboratorium og måleutstyr?
  • Vil jeg motta en målerapport etter avsluttet måling?

Du finner mer informasjon om måling av radon her:​

Måling av radon i boliger - Direktoratet for strålevern og atomsikkerhe

Plikt til å måle radon i utleieboliger

​Alle som leier ut bolig skal kunne dokumentere at radonnivået i utleieboligen er innenfor grensene i strålevernforskriften. Dokumentasjon på radonnivået skal være tilgjengelig for leietaker.

Kravet gjelder alle typer utleieboliger, også leiligheter og hybler i tilknytning til egen bolig.

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) anbefaler at alle bygninger bør ha så lavt radonnivå som mulig. Måler du over 100 bequerel per kubikkmeter luft (Bq/m3) i utleieboligen, må du gjøre tiltak for å senke radonnivået.

Leier du ut bolig? - Her finner du mer informasjon

Sist oppdatert: 05.11.2019 13:29:45