Trafikksikkerhet felles ansvar

Av: Tore Sandberg | Publisert: 08.10.2018 09:13:50

​Statens vegvesen oppfordrer alle trafikanter om å være ekstra oppmerksomme på militære kjøretøy i den perioden NATO-øvelsen pågår.

Statens vegvesen logo_farger.jpg
Militærøvelsen med navnet Trident Juncture, gjør at det blir flere trafikanter og mange store kjøretøy på vegen, høsten 2018. Vi vil også merke denne trafikken på riksveg 3 og fylkesveg 30 gjennom kommunen vår. Mange av oss er også på farten i de andre områder med ennå større militær trafikk.

Soldatene har fått opplæring, men mange er unge og ikke vant til norsk trafikk og norske føreforhold. Nå er det mørkt om morgenen og det blir tidlig mørkt om ettermiddagen. Det kan bli snø og glatt på vegen.

Den vanlige trafikken vil kanskje oppføre seg uvanlig fordi det er militære kjøretøy på vegen.

Statens vegvesen vil oppfordre hver enkelt som er i området til å være ekstra oppmerksom de ukene øvelsen pågår.

Her er noen viktige tips og råd:

• Bruk refleks!

• Vær godt synlig!

• Gå flere sammen!

• Vær oppmerksom!

• Gå eller sykle sammen med barna.
  • Vurder om du kan ta turen når det er mindre trafikk.

• Hold deg langt unna militære kjøretøy. Tenk på blindsoner og at kjøretøyet når som helst kan begynne å bevege seg.
    Blindsone er et område rundt kjøretøyet som føreren ikke ser fra sin sitteplass.

Varsling av kampsone:

I områder hvor dette skiltet er satt opp vil det være aktivitet langs vei og i utmark. Militærpoliti vil være her for å informere og noen ganger holde trafikken tilbake. I dette området er de militære ikke pålagt å følge trafikkregler, vær derfor ekstra varsom.

skilt militær aktivitet.jpg

Varsling av øvingsområde:

Disse skiltene vil stå fast og varsle et større område med militær aktivitet. Her skal de militære følge trafikkreglene.

skilt miltær øvingsområde.jpg

Blindsoner

Illustrasjon på et militærkjøretøy og hvor mye blindsone de har. Blindsone er det området hvor sjåføren ikke kan se deg.

skilt militær blindsone.jpg

Militærpoliti, vanlig politi og Statens vegvesen vil passe på langs vegene, men du må også bidra.

Det er viktig at ALLE bidrar mer enn vanlig til trafikksikkerheten så lenge øvelsen pågår.

Sist oppdatert: 08.10.2018 09:15:05