Informasjon om coronaviruset til innbyggere i Stor-Elvdal kommune

Av: Jørund Hjeltnes Langdal | Publisert: 07.02.2020 15:22:19

Har du vært i området der det er påvist koronaviruset og du har symptomer på influensa så ta kontakt med Stor-Elvdal legekontor eller legevakta på 116 117.

Korona-viruset ble oppdaget i Kina, og Verdens Helseorganisasjon (WHO) anbefaler at land forbereder seg på en spredning av viruset.

Dersom du mistenker smitte, og du har symptomer og har vært i kontakt med noen som er smittet av viruset må du ringe Stor-Elvdal legekontor eller legevakta på 116 117, slik at helsepersonell kan ta imot deg på rett måte, samt for å unngå smitte til andre.

Det nye viruset har nå fått navnet SARS-CoV-2, og kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. I de fleste tilfeller har det kun gitt mild sykdom. Det rapporteres også om enkelte tilfeller av alvorlig sykdom og dødsfall, og da hovedsakelig hos eldre med kronisk sykdom.
Hvordan forebygge smitte?

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person. God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus.
Luftveisinfeksjoner smitter ved at virus eller bakterier overføres fra luftveiene hos en syk eller smittet person til en annen person.

Sykdommen smitter som ved forkjølelse og influensa ved at virus overføres fra luftveiene hos en syk person gjennom luft, ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene eller ved indirekte kontakt.
Risikogrupper
De fleste som blir smittet vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse.

Med den kunnskapen vi har så langt, ser det ut til at eldre personer (det vil si over 65 år) og personer med underliggende kronisk sykdom, har høyest risiko for alvorlig forløp av koronavirusinfeksjon.

Inkubasjonstid, symptomer og sykdom
Det foreligger ikke sikker informasjon om inkubasjonstid (det vil si tiden fra man er smittet til sykdommen gir symptomer), men den regnes foreløpig å være mellom 2 og 14 dager.

Det nye koronaviruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom.

Når bør man oppsøke lege?
Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra områder med pågående spredning, eller etter nærkontakt med en person som har testet positivt for viruset, bør kontakte legekontor på telefon eller ringe legevakta på 116 117. Tegn på luftveisinfeksjon kan være hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

Ikke møt opp på legekontoret eller legevakta uten at du har avtale på forhånd. Det er for at helsepersonell kan ta imot deg på rett måte, samt for å unngå å smitte andre.

Reisetiltak og karantene

Folkehelseinstituttet anbefaler en form for karantene for de med høy risiko for å ha blitt smittet.

Sist oppdatert: 18.03.2020 20:33:29