Endringer i smitteverntiltakene og plan for gjenåpning av samfunnet

Av: Inger Lise Dyrstad | Publisert: 08.05.2020 09:44:01

​I går torsdag 7.5.20 la regjeringen frem sin plan for videre håndtering av koronavirus/covid-19.  Dette innebærer flere endringer i de allerede innførte smitteverntiltakene.

​Noe av det viktigste er at skolene åpner igjen i løpet av neste uke. Elever og foresatte vil få nærmere informasjon fra skolene om dette. Regelverket knyttet til gruppestørrelse i barnehagene er endret slik at noe utvidet åpningstid kan vurderes. De foresatte vil få nærmere informasjon om dette.

Videre kom regjeringen med en plan for gjenåpning av samfunnet.

Kriseledelsen i Stor-Elvdal kommune jobber med hvordan vi på best mulig måte skal håndtere endringene som kommer, slik at lokalsamfunnet vårt forblir så trygt som mulig.  Mer informasjon om gjenåpning av ulike tilbud vil komme etter hvert som de er klare.

Kommunen understreker at det er svært viktig at smitteverntiltakene og retningslinjene som ligger til grunn blir fulgt:

• Vask hender nøye og ofte
  • Hold minst en meter avstand til andre
  • Hold deg hjemme når du er syk

Endringer fra regjeringen 7.5.2020:

Trer i kraft umiddelbart:

• Fra 5 til 20 personer. Fra nå kan folk samles i private grupper på opp mot 20 personer, såfremt det fortsatt holdes en avstand på minst 1 meter.
  • Idrettshaller åpnes. Det er forbud mot bruk av garderober i idrettshaller
  • Tillatt med arrangementer med inntil 50 deltagerne på offentlig sted, der deltagerne kan holde minst 1 meter avstand til hverandre.
  • Forbudet mot utenlandsreiser for helsepersonell oppheves. Utenlandsreiser frarådes fortsatt. Personer som har vært i utlandet, må i karantene. Reisekarantene kan vare over sommeren.
  • Den generelle karantenetiden reduseres fra 14 til 10 døgn. Personer som har hatt nærkontakt inntil 48 timer før en bekreftet smittet person fikk de første symptomene, skal i karantene. Man skal fortsatt i karantene hvis man har vært i kontakt med smittede personer med mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter.
  • Skolene åpnes. Barne-, ungdoms- og videregående skoler kan åpnes igjen. Lokale myndigheter avgjør om det blir mandag eller senere i uken.
  • Folkehøgskoler holdes stengt ut skoleåret, med unntak av kortkursene.
  • Trafikkopplæringen på kjøreskolene gjenopptas.
  • Bingohaller og lignende kan åpnes.
  • Universiteter, høgskoler og fagskoler skal fortsette fjernundervisning.
  • Barne- og ungdomsidrett: Det lages veileder for idretten, med vekt på barne- og ungdomsidretter som innebærer fysisk kontakt, slik som for eksempel fotball.
  • Voksenopplæringen og opplæringsordningene i introduksjonsloven for flyktninger kan også åpnes i uke 20.

Fra 1. juni:

• Serveringssteder som ikke selger mat åpnes fra 1. juni, så lenge de kan holde regelen om avstand på minst 1 meter.
  • Fornøyelsesparkene og serveringssteder uten matservering åpnes 1. juni.
  • Organisert svømming, inkludert skolesvømming, tillates fra 1. juni.

Fra 15. juni:

• Eliteserien i fotball kan begynne å trene igjen i midten av mai og spille kamper igjen fra 15. juni, men med tomme tribuner.
  • 200 personer kan samles igjen fra 15. juni. Fortsatt et avstandskrav på inntil 1 meter.
  • Treningssentre åpnes 15. juni, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet frem til forsvarlige smitteverntiltak
  • Badeland og svømmehaller åpnes 15. juni for publikum, forutsatt at helsemyndighetene i samarbeid med bransjen har kommet frem til forsvarlige smitteverntiltak.
  • Treninger og annen organisert idrettsaktivitet kan gjennomføres for inntil 20 personer som holder minst 1 meter avstand.

Stor-Elvdal kommune har i dag fredag 8.5.20 ingen påvist smittede av Covid19 og vi takker alle innbyggere for innsatsen så langt.

Dersom du ønsker å stille spørsmål knyttet til koronaviruset bes du kontakte:

• Nasjonal koronatelefon 815 55 015
  • Koronatelefon for barn og unge i Innlandet 948 79 895. (08.00 og 18.00 på hverdager)
  • Råd og informasjon om Koronaviruset - interkommunal koronatelefon for Folldal, Alvdal, Rendalen, Tynset, Tolga og Stor-Elvdal: Tlf. 901 47 166 hverdager kl. 08.00 - 15.30.
  • Har du behov for å fornye resepter kan dette gjøres ved å følge denne linken Helserespons . Du vil motta bekreftelse på at din bestilling et mottatt som tekstmelding og din bestilling vil være klar på 2-3 virkedager. Du kan om ønskelig også laste ned en app ved sammen navn. For de som ikke bruker elektroniske løsninger kan man ringe å bestille resept som tidligere.

Ivaretakelsen av sosiale tjenester i forbindelse med pågående korona beredskap

NAV Stor-Elvdal har for tiden stengt dør på bakgrunn av koronautbruddet. Ansatte jobber likevel som normalt, og er fortsatt tilgjengelige på nett eller per telefon.

Dersom du har spørsmål knyttet til sosiale stønader er opprettet en direkte telefon til

Nav Stor-Elvdal sosialtjeneste:

Nav Stor-Elvdal tlf. 940 18 191 eller du kan henvende deg til NAV sitt kontaktsenter på tlf. 5555 3333

Sist oppdatert: 08.05.2020 09:54:36