Nye og oppdaterte kjøreregler - Corona (covid19)

Av: Inger Lise Dyrstad | Publisert: 20.03.2020 15:48:21

Pr. i dag 20.3.2020 kl. 15.45 har vi ingen med påvist koronasmitte i Stor-Elvdal.

Fylkesmannen i Innlandet har i dag 20.3.20 kommet med nye oppdaterte kjøreregler:

Oppdatert 20.mars klokken 11.00.

• Minst 5 grundige håndvask med såpe daglig. Antibac hvis vann og såpe ikke er tilgjengelig. Vask hender når du ankommer arbeidsplass. Vask hender når du kommer hjem.
  • Hold hendene unna munn/ansikt.
  • Bruk papirlommetørkle, kast etter bruk.
  • Vi håndhilser og klemmer ikke, hils uten kroppskontakt. Hold avstand!
  • Hvis du har symptomer på akutt luftveisinfeksjon, bør du holde deg hjemme
  • Hold deg hjemme ett døgn etter at du er symptomfri
  • Testing avgjøres etter kriterier fra Folkehelseinstituttet fhi.no (oppdatert)
  • Ring fastlege/legevakt bare hvis du får alvorlige symptomer
  • Alle MÅ overholde karantenereglene!
  • Ikke reis på hytta – hold deg hjemme
  • Ikke hamstre – det er verken varemangel eller mangel på legemidler i Norge
  • Ta med matpakke hjemmefra, spis alene eller i mindre grupper
  • Bruk hjemmekontor, digitale møter etc. så mye som overhodet mulig (oppdatert)
  • Unngå kollektivtransport som ikke er helt nødvendig
  • Unngå utenlandsreiser og unødvendige flyreiser innenlands
  • Forsamlinger med mer enn ti personer må unngås (ny)
  • Avlys sosiale sammenkomster (russearrangement, bursdager, kaffebesøk, familietreff) (oppdatert)
  • Alle i husstanden oppfordres til å holde seg hjemme (ny)
  • Handle i nærbutikken, og slik at kun en person handler pr. husstand, færrest mulig ganger i uka. (ny)
  • Unngå å gå i butikken om du har symptomer på luftveisinfeksjon (ny)
  • Eldre og sårbare grupper anbefales å holde seg hjemme (ny)
  • Be naboen om hjelp og hjelp naboen – men vær obs på smitte! (ny)
  • Respekter stenging av og forbud mot ulike arrangement og tilbud
  • Alle helseinstitusjoner skal innføre adgangskontroll og alminnelig besøksstans
  • Alle landets barnehager, skoler og universiteter/høyskoler holdes midlertidig stengt. (oppdatert)
  • Kommunene må sørge for et tilbud til barn av foreldre som jobber i kritiske samfunnsfunksjoner, og barn med særlige omsorgsbehov. (oppdatert)

Vurdér om henvendelser til kommunen kan vente til etter krisen.

Butikker må (ny):

• Gi tydelig og god hygieneinformasjon til kunder ved inngangen
  • Ha håndsprit- dispenser/antibac ved inngang
  • Sikre god hygiene i butikken (håndtak på dører, handlevogner etc.)
  • Sikre tilfredsstillende avstand mellom kunder (og personale) og sette maksimumstall på antall kunder i butikken
  • Vi oppfordrer kjøpesentre til å innrette arealer og begrense antall kunder slik at kundene holder god avstand og flyt, og at det ikke oppstår klynger på innvendige eller utvendige arealer
  • Alle serveringssteder oppfordres til å stenge, med unntak av take-away

Øker kapasiteten

Stor-Elvdal kommune ønsker også å informere om at vi jobber med å opprette en egen sykehjemsavdeling for smittede i egen etasje på Granheim. Dette i tilfelle situasjonen skulle eskalere slik at vi skal ha nødvendig kapasitet.

Nye pasienter tas ikke inn på Moratunet før vi er sikre på at de ikke er smittet – ny avdeling vil da bli i karanteneavdeling.

Presiserte råd om testing

Folkehelseinstituttet har nå presisert sine råd om testing.

Personer som har akutt luftveisinfeksjon med feber, hoste eller kortpustethet og har behov for innleggelse eller bor i helseinstitusjon skal testes. Det samme gjelder personer som er over 65 år og har underliggende, kronisk sykdom med tilsvarende symptomer.

Helsepersonell med mildere symptomer kan se an symptomene i to døgn hjemme før de anbefales å testes

Personer som har vært i nærkontakt med en person som har bekreftet koronavirussykdom og utvikler symptomer på akutt luftveissykdom bør testes, men hvis det er behov for å prioritere på grunn av kapasiteten, bør andre grupper prioriteres.

All testing gjøres etter en vurdering av lege.

Spørsmål og svar om Korona

• Hva er Korona-virus? En gruppe ulike virus som kan gi sykdom i luftveiene. Vanlig forkjølelse skyldes ofte en type koronavirus. Et tidligere ukjent koronavirus har forårsaket et pågående utbrudd av luftveisinfeksjon som ble identifisert i Kina 7. januar i år.
  • Hvor stammer viruset fra? Trolig fra flaggermus. Det har så forandret seg slik at det kan overføres til mennesker og gi sykdom.
  • Hvilke symptomer får man? Feber er vanlig. Sår hals hos dem med mild sykdom. En del har blitt diagnostisert med lungebetennelse.
  • Hvor farlig er Korona? Rundt 3,4 prosent av dem som er registrert smittet er døde, ifølge WHO. Ved vanlig influensa er tallet 0,1 prosent, men tallet på ikke-registrerte tilfeller er trolig høyt.
  • Risikogrupper? Særlig personer med alvorlige sykdommer som diabetes, hjertesykdommer, kreft og KOLS har størst risiko for å bli alvorlig syke.
  • Er det farlig for barn? Andel barn som er rapportert med påvist infeksjon, har vært lav så langt.
  • Hvordan smitter det? Som forkjølelse og influensa: Gjennom luften ved at den syke nysing og hosting (i kontakt med øyne, nese eller munn), ved direkte kontakt når den syke har fått viruset på hendene, ved indirekte kontakt (inventar eller gjenstander).
  • Finnes det vaksine ennå? Nei

Stor-Elvdal kommune oppfordrer alle innbyggere til å være gode forbilder og ønsker alle en god, men sikkert litt annerledes helg!

Nasjonal koronatelefon 815 55 015

Koronatelefon for barn og unge i Innlandet 948 79 896 - telefonnummer endret og korrigert 25.03.2020. (08.00 og 18.00 på hverdager)

Sist oppdatert: 04.04.2020 00:54:14