Besøk fra Slovakia

Vi i Stor-Elvdal er så heldige å ha en vennskapsskole i Slovakia. Nærmere bestemt i byen Banská Štiavnica, som ligger på UNESCO sin liste over verdens kulturarv. Skolen er oppkalt etter Maximilian Hell, en kjent astronom og vitenskapsmann. 

I reisefølget fra Slovakia var det 8 barn, 4 lærere og rektor som besøkte blant annet Koppang skole, Koppang barnehage, Besøkssenter rovdyr og biblioteket her i Stor-Elvdal. 

Det er prosjektmidler som finansierer turen deres hit. Vi har også hatt gleden av å dra til Slovakia på besøk to ganger, med både elever og lærere fra Koppang skole. Vi er så heldige å ha Adam Bielek som en ressursperson i gjennomføringen av besøkene. Adam er selv fra Slovakia og kan på den måten bidra med kommunikasjon og planlegging. Det er utrolig verdifullt for oss alle. Med seg på laget har han blant annet rektor og inspektør på Koppang skole, Hilde Solvang og Mali Engh, som begge har vært med på studieturene til Slovakia. Under besøket så fikk de også omvisning på Koppang barnehage av enhetsleder Malin Giæver. Det ble også besøk og foredrag på biblioteket og Besøkssenter rovdyr av Anne Kari Tinnesand, Janne Mellum og Runhild Dammen. 

Elevene fra Slovakia holdt et fint foredrag for 6. og 7. klasse på Koppang skole, hvor jeg var så heldig å få delta. De fortalte om skolen sin i Slovakia, som er helt unik. Skolen har falkonering som sitt spesialfag. Elevene lærer å ta vare på, stelle og trene ulike rovfugler som en del av sin skolehverdag. Flere av våre lærere og elever på besøk i Slovakia har fått kjent på følelsen når en stor falk lander på armen. Foredraget de slovakiske elevene holdt var spennende å høre på, og elever fra Koppang skole var tydelig nysgjerrige og stilte mange og gode spørsmål på strålende engelsk. Vi har all grunn til å være stolt av elevene våre, de imponerer stort. 

Det er utrolig hyggelig å kunne vise frem ulike deler av kommunen og skolen vår for gjester som kommer på besøk. Vi lærer om kultur og språk, og vi får stiftet bekjentskaper som vi tar med oss. Utveksling og besøk på tvers av landegrenser gir både kunnskap og minner for livet.  

På bildene ser dere Adam Bielek, lærere og rektorer fra Slovakia og Koppang skole, enhetsleder i Koppang barnehage, biblioteksjef, enhetsleder kultur og leder for Besøkssenter rovdyr. 

Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Klikk for stort bilde
Til toppen