Ergoterapeuten har som hovedfokus å legge til rette for mest mulig selvstendighet i dagliglivet, der sykdom, skade eller annen funksjonsnedsettelse er til hinder for aktivitet og gjennomføring av daglige gjøremål.
Dette innebærer blant annet kartlegging av individuelle behov, tilpasse hjelpemidler og tilrettelegge fysiske omgivelser som bolig, barnehage og skole.
Beskrivelse
Ergoterapeuten gir deg muligheten til å finne løsninger når det oppstår et gap mellom helsen din og hverdagens krav. En ergoterapeut gir deg muligheten til å utføre de aktivitetene som er viktige i livet ditt.
Ergoterapeuten kan hjelpe mennesker til å fungere optimalt i hverdagen når de har problemer med å utføre daglige gjøremål på grunn av sykdom, skade og annen funksjonsnedsettelse.
Ergoterapi innebærer blant annet å:
- Kartlegge funksjon og tilpasse aktiviteter
- Formidle og tilpasse tekniske hjelpemidler som kan kompensere for tapt funksjon
- Tilrettelegge fysiske omgivelser i hjem, barnehage og skole. Universell utforming.
- Veilede, informere og undervise
Målgruppe:
Alle, uansett alder kan få ergoterapi. Personer som har eller kan få vansker med å klare daglige aktiviteter på grunn av alder, funksjonshemning, sykdom eller skade.
Du kan motta tjenesten uavhengig av om du bor hjemme eller på institusjon.
Kommunal ergoterapeut:
Maren Disserud
Ergoterapeut
Tlf.: 951 87 354
(mandag – fredag kl. 9 – 14.00)
E-post: Maren.Disserud@stor-elvdal.kommune.no
Ved akutt og/eller midlertidig behov for tekniske hjelpemidler, ta kontakt med kommunens Hjemmebaserte tjenester
Tilrettelegg boligen din for hele livsløpet
På denne siden får du gode tips om hvordan du kan tilrettelegge boligen din, slik at du kan bo der så lenge som mulig.
Ergoterapitjenesten i Stor- Elvdal kommune deler sine tips for hvordan du kan tilrettelegge boligen din for hele livsløpet. Her får du blant annet tips rom for rom.
Tilrettelegg boligen din, rom for rom
- Trapper eller nivåforskjeller kan være krevende hvis du er dårlig til beins eller hvis du bruker et ganghjelpemiddel. Trinnfri adkomst inn til bolig er å anbefale
- Rekkverk på begge sider gjør det tryggere og enklere å gå i trappa, om du har trapper.
- Støttehåndtak ved nivåforskjeller gjør forflytningen sikrere. Det er tryggere å gripe et solid håndtak fremfor å støtte seg til dørkarmen eller dørklinka.
- Sklisikkert underlag, i tillegg til god belysning og kontraster ved inngangspartiet kan forebygge fall.
- Hvis du får brukt ganghjelpemiddel, kan det være praktisk med en plass under tak utendørs til parkering og strømuttak for å lade ganghjelpemiddel.
- Skuffeseksjoner er mer praktisk enn underskap på kjøkkenet. Det er lettere å få oversikt og fallrisikoen er lavere med skuffer.
- Overskap er krevende hvis du strever med balansen eller er mindre bevegelig i kroppen
- Det er stor fallrisiko hvis du klatrer opp for å få tak i noe “helt øverst- helt bakerst”.
- Komfyrvakt og “timer” på kaffetrakter, vannkoker og lignende er viktige brannforebyggende tiltak.
- Stekeovn i hoftehøyde sikrer en bedre arbeidsstilling
- Stødige stoler med armlener gjør det lettere og tryggere å sette og reise seg.
- Det er en fordel om lenestolen er stødig, har låsbar svingfunksjon og har gode armlener å støtte seg på. Det er viktig at sittehøyde og setedybde passer til deg.
- Ved nedsatt balanse og styrke i beina vil en elektrisk lenestol med løftefunksjon gjøre det tryggere og enklere å reise seg.
- Fast og høy sofa gjør det enklere å reise og sette seg
- Unngå løse tepper og ryer. Ved bruk av gulvtepper bør de være tunge og flatvevde. Løse hjørner/kanter bør festes til gulvet med dobbeltsidig tape for å unngå snublefeller.
- Skap frie gangbaner ved å fjerne småmøbler, løse ledninger og andre potensielle snublefeller. Sikre at det er god nok plass til ganghjelpemidler.
- En høyere seng kan gjøre det enklere å komme seg inn og ut av senga
- Hvis du trenger å sove med hodeenden høyt oppe- eller hvis du strever med å komme seg inn- og ut av senga- kan elektrisk regulerbar seng være noe for deg. Noen av sengene er kun regulerbare i hode- og fotende, mens andre senger har løftefunksjon for hele senga.
- God belysning er viktig. Spesielt på soverommet hvis du må på toalettet i løpet av natten. Det er fort gjort å snuble hvis det er mørkt i rommet.
- Mange foretrekker å ha løse gulvtepper og filleryer for å gjøre det lunere på et kaldt soverom. Teppene er en hyppig snublefelle, og du bør vurdere å fjerne disse hvis du strever med balansen eller bruker et ganghjelpemiddel.
- Frie gangbaner uten småmøbler og andre snublefeller- altså god nok plass helt frem til senga er viktig for å sikre god fremkommelighet.
- God plass er viktig for forflytning med ganghjelpemiddel
- Bred døråpning (minst 90 cm) og lav terskel eller ingen terskel anbefales for ledd adkomst med ganghjelpemiddel. Døråpning på 60 cm hindrer bruk av ganghjelpemiddel som rullator inn på badet.
- Skyvedør inn til badet forenkler adkomsten
- For et bad du kan bruke i mange år, er det lurt med dusjdører fremfor badekar eller dusjkabinett. Da unngår du nivåforskjeller på gulvet og det blir sikrere for deg å gå inn og ut. Det blir enklere for de som eventuelt skal hjelpe til.
- Dusjen kan med fordel plasseres i hjørne. Det gir trygghet, og du kan bruke veggene til å støtte deg.
- Dusjnisjen bør være romslig nok (minimum 9+x9+ cm), slik at det er plass til en dusjstol(krakk ved behov.
- Dusjdørene bør kunne slås full utover for lett adkomst
- Støttehåndtak i dusjen kan være til god hjelp. Disse må monteres rett på vegg, og kan ikke brukes i dusjkabinett.
- Festet til dusjhodet bør kunne justeres i høyden slik at du enkelt kan nå dusjhodet fra sittehøyde.
- Oppbevaring til såpe bør kunne nås fra sittehøyde
- Det finnes enkle hjelpemidler for selvstendighet i dusj- for eksempel ryggbørste med langt skaft.
- Sklisikkert underlag er viktig for å forebygge fall, spesielt i dusjen hvor gulvet kan bli glatt på grunn av såperester. Hvis du ikke har “anti-skli” gulvbelegg eller fliser, kan du få kjøpt “anti- skli” tape som festes på gulvet.
- Monter gjerne vegghengt toalett til høyere enn det som er standard. Det bidrar til at det blir lettere å sette og reise seg
- Hvis du ikke har mulighet til å heve toalettet, finnes det toalettforhøyer med armlener. Disse kan etter- monteres på eksisterende toalett.
- Det er en fordel å ha litt plass på hver side av toalettet, hvis du skulle få behov for å ettermontere armlener.
- Legg gjerne frem strøm til toalettet slik at det er klargjort for et toalett med spyl/tørk funksjon hvis det blir behov senere
- Vegghengt toalett forenkler renholdet
- Tradisjonelle servanter har ofte skap eller skuffer under. Det kan bli vanskelig å komme til ved vasken hvis du trenger å sitte ved steller eller bruker ganghjelpemiddel. Det finnes servant uten underskap eller skuffer under.
- Servant med skuffer og lys gjør det lettere å se
- Stikkontakt montert i høyde med servanten gjør det mulig å føne håret eller barbere seg sittende
- Det finnes dusj- og servantbatteri hvor lang hendel kan ettermonteres.
- Det finnes berøringsfrie servantbatterier.
- Godt lys på baderommet er viktig for å forebygge fall
- Hvis du har vaskerom i en annen etasje enn kjøkken/soverom/stue/bad, kan det være lurt å klargjøre med opplegg for vaskemaskin/tørketrommel på badet.
- Ved å plassere vaskemaskin oppå en sokkel får du en bedre arbeidsstilling og reduserer fallrisikoen.
- Du kommer lettere til klesvasken hvis du velger vaskemaskin/tørketrommel som er hengslet slik at dører slår ut mot veggen
- Har du liten plass på badet, kan en kombinert vaskemaskin og tørketrommel være en løsning.